Nasza historia
Pierwsze krzewy borówki zostały posadzone w 2010 r. ale historia naszego niewielkiego gospodarstwa rozpoczęła się wiele lat wcześniej. Fascynacja, ogólnie roślinami jagodowymi i koncepcja założenia plantacji borówki wysokiej utworzyła się już na pierwszym roku studiów tj. w 2001 r. Przez cały 5-letni okres nauki koncentrowałem się szczególnie na poznawaniu uprawy jagodowych, a zwłaszcza borówki wysokiej (oraz pszczelnictwa). Po studiach podjąłem pracę w prywatnym 200 hektarowym gospodarstwie sadowniczym koło Łańcuta. Praca w tym gospodarstwie nauczyła mnie wykorzystywania teorii w praktyce. To był dobry czas, ale po głowie ciągle chodziła mi własna plantacja. W roku 2009 nadarzyła się okazja nabycia ziemi nieco ponad 1 ha w Stefkowej. Po rocznym przygotowaniu gleby obsadziliśmy borówką pierwszą powierzchnię ok. 25 arów.
W roku 2011 rezygnując z pracy zająłem się rozwojem własnego gospodarstwa, które prowadzę wraz z żoną. Obecnie powierzchnia upraw wynosi 2,5 ha. gdzie posadzone są oprócz borówki również dereń jadalny oraz aktinidia ostrolistna, malina. Wydawać by się mogło, że na tak małej powierzchni niewiele można zdziałać. Nic bardziej mylnego. Zamiłowanie do roślin oraz determinacja w dążeniu do osiągnięcia określonego celu przyczynia się do maksymalnego wykorzystania posiadanej nawet niewielkiej powierzchni.
Cały czas się uczymy, poznajemy rośliny, ich zachowania i potrzeby po to aby stworzyć im jak najlepsze warunki wzrostu i rozwoju, zachowując zasady produkcji ekologicznej. Wnikliwa obserwacja oraz zachowanie dużej bioróżnorodności (dogodne warunki rozwoju pożytecznych organizmów), umożliwia produkcję dającą owoce wysokiej jakości, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów.
Produkcja takich owoców daje podwójną satysfakcję; po pierwsze cały proces uprawy odbywa się w zgodzie z naturą, a po drugie takie owoce są zdrowe dla konsumentów.(Konsumenci mają pewność, że owoce są naturalnie zdrowe.)
Plantacja położona jest z dala od dróg publicznych w pasie obszaru Natura 2000, na terenie Parku Krajobrazowego Gór Słonnych w Bieszczadach. Bliskość lasu, słońce i czyste powietrze sprawiają, nasze owoce posiadają ten niepowtarzalny smak i aromat.
Obecnie rozpędzona cywilizacja techniczna powoduje coraz powszechniejsze stosowanie najnowszych zdobyczy chemii do produkcji żywności oraz leków, które wprawdzie powodują zmniejszanie występowania chorób bakteryjnych i zakaźnych ale niestety w ich miejsce pojawiają się nowe, znacznie groźniejsze tzw „choroby cywilizacyjne”.
Jednak jest światełko w tunelu ponieważ ludzie zaczynają na nowo odkrywać zapomniane i lekceważone prawa wzajemnego współżycia i powiązania człowieka ze światem przyrody. Dociera do umysłów ludzkich oczywista prawda, że człowiek nie jest tylko panem przyrody, lecz jest jej również cząstką od niej uzależnioną.
Wynika z tego to, że jedynym prawidłowym kierunkiem rozwoju człowieka i jego przetrwania jest maksymalna współpraca z naturą dlatego nasze gospodarstwo od samego początku prowadzimy zgodnie z zasadami uprawy ekologicznej co potwierdza uzyskany certyfikat:
Ekogwarancja PL- EKO-01